Przedszkole Niepubliczne Diecezji Łowickiej im. Świętej Rodziny

Jadłospis

16.10 – 20.10.2017

Tydzień włoski w naszym przedszkolu

Lunedi

Prima colazione: Chleb mieszany (A1) 70g, z masłem (A7) 5g, polędwica miodowa 20g, papryka 5g, ogórek zielony 5g, kawa inka (A7) 200g/herbatka 200g

Ilość [kcal] ; 265,71, ilość energii z białka [%]: 17,22, ilość energii z tłuszczu [%] 24,98

Pranzo: Zupa z białej kapusty zabielana na wywarze z  indyka (A7,9) z natką 200g, carbonare (A1,3) 150g,  kompot 200g

Ilość [kcal] ; 536,50, ilość energii z białka [%]: 11,96, ilość energii z tłuszczu [%] 16,87

Merenda: Chleb mieszany (A1) 35g,  z masłem (A7) 3 g,  sałatka caprese (A7) 50g, z oliwkami 3g, herbatka miętowa 200g

Ilość [kcal] ; 137,23, ilość energii z białka [%]: 18,26, ilość energii z tłuszczu [%] 27,10

 

Martedi

Prima colazione:  Tost (A1) 40g z nutellą (A1) 20g, kasza manna na mleku (A7)/herbatka 200g

Ilość [kcal] ; 273,74, ilość energii z białka [%]: 12,05, ilość energii z tłuszczu [%] 25,63

Pranzo: Biały barszcz (A9) z ziemniakami na wywarze z indyka 200g, ryż 100g, kurczak po włosku 60g, surówka z ogórka kiszonego z cebulką 80g, kompot 200g                                                                                                     Ilość [kcal] ; 506,17, ilość energii z białka [%]: 10,42 ilość energii z tłuszczu [%] 7,69                                                          Merenda: Koktajl bananowy 150g, wafel ryżowy 20g,

Ilość [kcal] ; 176,84, ilość energii z białka [%]: 12,08, ilość energii z tłuszczu [%] 10,25

Mercoledi

Prima colazione: Chleb mieszany (A1) 35g z masłem (A7) 3g, szynka parmeńska 20g, oliwki 2g, pomidor 15 g, płatki kukurydziane na mleku (A7) 200g, herbatka malinowa 200g

Ilość [kcal] ; 303,25, ilość energii z białka [%]: 16,40, ilość energii z tłuszczu [%] 26,16

Pranzo: Zupa ogórkowa z ziemniakami (A7,9) 200g, kasza gryczana 100g, gulasz wieprzowy 80g, surówka z warzyw mieszanych (A9) 80g, kompot 200g 

Ilość [kcal] ; 506,87, ilość energii z białka [%]: 14,14; ilość energii z tłuszczu [%] 24,92                                                                                                                         

Merenda: Pizza neapolitańska (A1,3,7) 100g, woda z miętą 200g

Ilość [kcal] ; 199,89, ilość energii z białka [%]: 11,54, ilość energii z tłuszczu [%] 26,94

Giovedi

Prima colazione:  Pieczywo mieszane (A1) 70g z masłem (A7) 5g, pasta mięsna 30g, ogórek 20g, kakao(A7) 200g/herbatka rumiankowa 200g

Ilość [kcal] ; 250,69 ilość energii z białka [%]: 19,45; ilość energii z tłuszczu [%] 31,00

Pranzo: Zupa grochowa (A9) z ziemniakami i kiełbaską 200g, makaron spaghetti 80g, sos bologneze 60g, herbatka owocowa 200g  

Ilość [kcal] ; 477,44, ilość energii z białka [%]: 17,22, ilość energii z tłuszczu [%] 24,80

Merenda: Panna Cotta (A7) z musem malinowym 50g, herbatka 200g

Ilość [kcal] ; 140,93, ilość energii z białka [%]: 8,60, ilość energii z tłuszczu [%] 66,29

 

Venerdi

Prima colazione: Bułka wieloziarnista (A1) 40g, z masłem (A7) 5g, makrela wędzona (A4) 30g, ogórek kwaszony 10g, kawa zbożowa z orkiszem (A7) 200g/ herbatka z cytryną 200g

Ilość [kcal] ; 163,71 ilość energii z białka [%]: 16,35, ilość energii z tłuszczu [%] 35,40

Pranzo: Zupa  minestrone (A9) 200g, ziemniaki 100g, ryba panierowana  (A1,3,4) 100g, surówka z kapusty kiszonej 80g, kompot 200g

Ilość [kcal] ; 261,94 ilość energii z białka [%]: 12,15, ilość energii z tłuszczu [%] 22,85

Marenda:  Bruschetta 100g, herbatka z owoców leśnych 200g

Ilość [kcal] ; 166,73, ilość energii z białka [%]: 13,21, ilość energii z tłuszczu [%] 34,55

 
         **************************************************
PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Nomenklatura stosowana w Przedszkolu Niepublicznym Diecezji Łowickiej

im. Świętej Rodziny w Skierniewicach

A1.Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę

b) maltodekstryn na bazie pszenicy

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

A2. Skorupiaki i produkty pochodne;

A3. Jaja i produkty pochodne;

A4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

A5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

A6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

A7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

A8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis(Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

A9. Seler i produkty pochodne;

A10. Gorczyca i produkty pochodne;

A11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

A12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie

z instrukcjami wytwórców;

A13. Łubin i produkty pochodne;

A14. Mięczaki i produkty pochodne.