Przedszkole Niepubliczne Diecezji Łowickiej im. Świętej Rodziny

Jadłospis

25.06 – 29.06.2018

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb pszenny/wieloziarnisty (A1) 70g z masłem (A7) 5g, kiełbasa krakowska 10g, ogórek 10g, kakao(A7) 200g/herbatka 200g/woda

Obiad: Zupa zacierkowa na wywarze z indyka z ziemniakami (A1,9) 200g, pierogi z serem (A1,7) i sosem owocowym,  kompot 200g/woda

Podwieczorek: Batonik zbożowy  (A1) 100g , banan 50g, herbatka miętowa 200g/woda

Wtorek

Śniadanie:, Chleb pszenny/wieloziarnisty (A1) 70g z masłem (A7) 5g, pasztet 20g (A1,3), papryka  kawa inka (A7) 200g /herbatka 200g/woda

Obiad: Zupa koperkowa na wywarze z indyka z ziemniakami zabielana (A7,9) 200g, makaron spaghetti 100g,  sos bolognese z mięsem mielonym wieprzowym 100g, kompot 200g/woda                           Podwieczorek: Chałka (A1,3,7) 50g z masłem (A7) 5g,  dżem 5g, herbatka owocowa 200g/woda

Środa

Śniadanie: Bułka pszenna/wieloziarnista (A1) 50g z masłem (A7) 5g, ser żółty (A7) 10g, owoce 50g, kawa inka (A7) 200g/herbatka z cytryną 200g/woda

Obiad: Zupa krem z marchewki i soczewicy na wywarze z indyka (A9) z grzankami (A1) 200g, ziemniaki 80g, polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym 60g, surówka z pomidora cebulki i szczypiorku 60g, lemoniada  200g/woda 

Podwieczorek: Sernik na zimno (A7) 150g z borówkami (wyrób własny), herbatka 200g/woda

Czwartek

Śniadanie:  Pieczywo mieszane (A1) 70g z masłem (A7) 5g, szynka wiejska 20g,  sałata 5g  makaron literki na mleku (A1,7) 200g/herbatka rumiankowa 200g

Obiad: Zupa z białej kapusty z koncentratem na wywarze z indyka zabielana  (A7,9) 200g, ziemniaki 80g, udko pieczone 100g,  surówka: buraki, cebulka i  natką 80g, kompot 200g/woda   

Podwieczorek: Mus owocowy 150g, ciastko kruche (A1) 20g, herbatka 200g/woda

Piątek

Śniadanie: Chleb pszenny/wieloziarnisty (A1) 70g z masłem (A7) 5g, serek  Almette  (A7) 20g, szczypiorek 5g, herbatka owocowa 200g/woda

Obiad: Barszcz ukraiński zabielany (A7,9) 200g, pizza z pieczarkami, papryką i ziołami (A1,7) 150g (wyrób własny), sos pomidorowy 5g,  woda z pomarańczą 200g

Podwieczorek: Chleb pszenny/wieloziarnisty (A1) 70g z masłem (A7) 5g, pasta z tuńczyka z ogórkiem kwaszonym, lemoniada

  ************************
PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Nomenklatura stosowana w Przedszkolu Niepublicznym Diecezji Łowickiej

im. Świętej Rodziny w Skierniewicach

A1.Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę

b) maltodekstryn na bazie pszenicy

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

A2. Skorupiaki i produkty pochodne;

A3. Jaja i produkty pochodne;

A4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

A5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

A6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

A7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

A8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis(Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

A9. Seler i produkty pochodne;

A10. Gorczyca i produkty pochodne;

A11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

A12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie

z instrukcjami wytwórców;

A13. Łubin i produkty pochodne;

A14. Mięczaki i produkty pochodne.