Przedszkole Niepubliczne Diecezji Łowickiej im. Świętej Rodziny

Jadłospis

         21.01 – 25.01.2019

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb wieloziarnisty/pszenny (A1) 70g z masłem (A7) 5g, pasztet z żurawiną  30g, ogórek kiszony 10g, kawa inka (A7) 200g/herbatka owocowa 200g

Ilość [kcal] ; 284,11, ilość energii z białka [%]: 16,19, ilość energii z tłuszczu [%] 55,87

Obiad: Grochowa (A9) z kiełbasą 200g, makaron z serem (A1,7) 150g, kompot 200g

Ilość [kcal] ; 578,75, ilość energii z białka [%]: 15,11, ilość energii z tłuszczu [%] 11,94

Podwieczorek:  Pieczywo tostowe 30g zapiekane z serem 15g i szynką 15g, pomidor 20g, herbatka rumiankowa 200g

Ilość [kcal] ; 123,00 ilość energii z białka [%]: 11,98, ilość energii z tłuszczu [%] 28,58

Wtorek

Śniadanie: Pieczywo mieszane (A1) 70g z masłem (A7) 5g, kiełbasa krakowska 10g, biała rzodkiew 10g, kakao 200g (A7)/herbatka koperkowa 200g  

Ilość [kcal] ; 211,05, ilość energii z białka [%]: 19,36, ilość energii z tłuszczu [%] 39,42                            Obiad: Zupa brokułowa, zabielana na wywarze z indyka (A7,9) 200g, ryż 100g, potrawka z kurczaka (A9) 80g, kompot

Ilość [kcal] ; 314,22, ilość energii z białka [%]: 18,19, ilość energii z tłuszczu [%] 12,66                                                                                                    

Podwieczorek: Placki z jabłkami i wiórkami kokosowymi 100g (A1,3,7)  herbatka rumiankowa 200g  

Ilość [kcal] ; 233,45, ilość energii z białka [%]: 9,35, ilość energii z tłuszczu [%] 10,65                                                                        

Środa

Śniadanie: Bułka z pełnego przemiału (A1) 50g z masłem (A7) 5g, ser biały (A7) 30g, papryka 20g, kakao (A7) 200g/herbata z cytryną 200g

Ilość [kcal] ; 179,46, ilość energii z białka [%]: 16,50, ilość energii z tłuszczu [%] 39,50                                                                                               

Obiad: Zupa zacierkowa na wywarze z indyka (A1,9) 200g, ziemniaki  100g, pulpet w sosie pomidorowym 60g (A1,3), sałata lodowa z jogurtem (A7) 40g, kompot 200g

Ilość [kcal] ; 305,36, ilość energii z białka [%]: 12,36, ilość energii z tłuszczu [%] 12,99                                                                                                

Podwieczorek: Galaretka 150g, chrupki kukurydziane, owoce 50g, herbatka z cytryną 200g

Ilość [kcal] ; 268,23, ilość energii z białka [%]: 33,65, ilość energii z tłuszczu [%] 21,42                                                                                                              

Czwartek

Śniadanie: Chleb wieloziarnisty/pszenny (A1) 35g z masłem 5g (A7), pasta mięsna 15g,  pomidor 20g (A7) płatki czekoladowe na mleku 200g (A7)/herbatka miętowa 200g

Ilość [kcal] ; 257,72, ilość energii z białka [%]: 13,48, ilość energii z tłuszczu [%] 26,08                                                                                                  

Obiad: Zupa pieczarkowa na wywarze z indyka zabielana (A7,9) 200g, kasza jęczmienna  100g,  schab karczkowy w sosie  pieczeniowym 60g (A1), marchewka z jabłkiem 60g (A7), kompot 200g  Ilość [kcal] ; 580,99, ilość energii z białka [%]: 14,77, ilość energii z tłuszczu [%] 22,22                                                                      

Podwieczorek: Kisiel 150g (A7), herbatniki 10g (A1,3),  banan 50g,  herbatka z cytryną  200g           

              Ilość [kcal] ; 197,72 , ilość energii z białka [%]: 2,87, ilość energii z tłuszczu [%] 5,22

Piątek

Śniadanie:  Chleb wieloziarnisty/pszenny (A1) 35g z masłem (A7) 5g, jajko na twardo (A3) 30g, szczypiorek 3g, kawa inka (A7) 200g/herbata owocowa 200g

Ilość [kcal] ; 259,52, ilość energii z białka [%]: 15,47, ilość energii z tłuszczu [%] 33,69                                                                                                     

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem zabielana 200g (A1,7,9), ziemniaki 100g, paluszki rybne pieczone 80g (A1,3,4), surówka szwedzka (ogórek kiszony z cebulką) 60g,  kompot 200g

Ilość [kcal] ; 362,93, ilość energii z białka [%]: 15,16, ilość energii z tłuszczu [%] 12,79                                                                                                    

Podwieczorek: Serek waniliowy 150g, owoce 50g, ciastko 10g (A1,3),  herbatka 200g

Ilość [kcal] ; 179,46 , ilość energii z białka [%]: 19,22, ilość energii z tłuszczu [%] 18,53                                                                        *************
PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Nomenklatura stosowana w Przedszkolu Niepublicznym Diecezji Łowickiej

im. Świętej Rodziny w Skierniewicach

A1.Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę

b) maltodekstryn na bazie pszenicy

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

A2. Skorupiaki i produkty pochodne;

A3. Jaja i produkty pochodne;

A4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

A5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

A6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

A7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

A8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis(Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

A9. Seler i produkty pochodne;

A10. Gorczyca i produkty pochodne;

A11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

A12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie

z instrukcjami wytwórców;

A13. Łubin i produkty pochodne;

A14. Mięczaki i produkty pochodne.