Przedszkole Niepubliczne Diecezji Łowickiej im. Świętej Rodziny

Jadłospis

 20.09.2019

Podwieczorek: Kisiel 150g, biszkopt (A1,3) 20g, owoce 50g, herbatka z cytryną i imbirem  200g

Piątek

Śniadanie:  Bułka pszenna/wieloziarnista (A1) 35g z masłem (A7) 5g,  twarożek z miodem 20g (A7), kakao (A7)/ herbata owocowa 200g

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem (A7,9) 200g, ziemniaki 100g, paluszki rybne (A1,3,4) 80g, surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem, porem i natką pietruszki 80g,  kompot 200g

Podwieczorek: Jabłko pieczone z cynamonem 150g, ciastko/chrupki kukurydziane 10g, herbatka z cytryną 200g

23.09 – 27.09.2019

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb mieszany (A1) 70g, z masłem (A7) 5g, polędwica sopocka 20g, kalarepa 10g, płatki ryżowe na mleku (A7) 200g/herbatka 200g

Obiad: Zupa kalafiorowa na wywarze z indyka zabielana (A7,9), makaron (A1) z sosem truskawkowo – jogurtowym (A7) 200g, kompot 200g

Podwieczorek: Chleb wieloziarnisty (A1) 35g,  z masłem (A7) 3 g,  pasta mięsna 10g, ogórek kwaszony 10g, owoce 50g, herbatka owocowa 200g

            Wtorek

Śniadanie: Chleb pszenny/wieloziarnisty (A1) 70g z masłem (A7) 5g, ser żółty (A7) 10g, pomidorek koktajlowy 15g, herbatka lipowa 200g

Obiad: Kapuśniak z białej kapusty z koncentratem pomidorowym (A7,9) 200g, kasza bulgur (A1) 80g, schab pieczony w sosie chrzanowym 80g, surówka z marchewki i jabłka 80g, kompot 200g

Podwieczorek: Budyń czekoladowy (A7) 140g, owoce 100g, wafel suchy (A1,3) 20g, woda z cytryną 200g

Środa

Śniadanie:  Chleb pszenny/wieloziarnisty z masłem (A1,7) 35g, miód 5g/dżem brzoskwiniowy 5g, herbatka malinowa 200g

Obiad: Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami (A7,9) 250g, ziemniaki 100g, udko pieczone 100g, surówka z kapusty pekińskiej z koperkiem, ogórkiem, pomidorem i papryką 80g, herbatka owocowa 200g

Podwieczorek: Placki z bananem  (A1,3,7), herbatka miętowa 200g

Czwartek

Śniadanie:  Chleb pszenny/wieloziarnisty (A1) 70g z masłem (A7) 5g, pasztet drobiowy (A1,3) 20g, ogórek zielony 20g, płatki kukurydziane na mleku (A7) 200g/herbatka rumiankowa 200g

Obiad: Zupa koperkowa na wywarze z indyka z ziemniakami (A7,9) 200g, ryż 100g, pieczeń rzymska wieprzowa (A1,3) z sosem 60g, buraczki zasmażane 80g, kompot 200g

Podwieczorek: Jogurt(A7) 150g z musli 20g, winogrono, herbatka 200g

Piątek

Śniadanie: Bułka grahamka (A1) 40g z masłem (A7) 5g, jajko na twardo (A3) 25g,  szczypiorek 5g, herbatka 200g

Obiad: Zupa manniczka z ziemniakami (A9) 200g, ziemniaki 100g, ryba miruna, panierowana smażona  (A1,3,4) 100g, surówka z kapusty kiszonej 80g, lemoniada

Podwieczorek:  Rogalik drożdżowy z masłem (A1,7) 150g, dżem truskawkowy 20g, chrupki kukurydziane 20g, herbatka z owoców leśnych 200g

**********************

PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Nomenklatura stosowana w Przedszkolu Niepublicznym Diecezji Łowickiej

im. Świętej Rodziny w Skierniewicach

A1.Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę

b) maltodekstryn na bazie pszenicy

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

A2. Skorupiaki i produkty pochodne;

A3. Jaja i produkty pochodne;

A4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

A5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

A6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

A7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

A8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis(Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

A9. Seler i produkty pochodne;

A10. Gorczyca i produkty pochodne;

A11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

A12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie

z instrukcjami wytwórców;

A13. Łubin i produkty pochodne;

A14. Mięczaki i produkty pochodne.