Przedszkole Niepubliczne Diecezji Łowickiej im. Świętej Rodziny

Jadłospis

           20.05 – 24.05.2019

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb mieszany (A1) 50g, z masłem (A7) 50g, polędwica sopocka 20g, kalarepa 10g, herbatka 200g

Obiad: Kapuśniak z kiełbaską (A7,9), makaron 100 (A1) z serem (A7) 200g, kompot 200g

Podwieczorek: Chleb wieloziarnisty (A1) 35g,  z masłem (A7) 3 g, kiełbasa żywiecka 10g, ogórek 10g,  herbatka owocowa 200g

Wtorek

Śniadanie: Bułka grahamka (A1) 60g z masłem (A7) 5g, dżem truskawkowy 25g, kakao 200g (A7)/herbatka 200g

Obiad: Zalewajka z ziemniakami (A7,9) 200g, ryż 100g, pieczeń rzymska (A1,3) 80g, surówka z pieczonych buraków z cebulą i natką pietruszki 80g, kompot 200g

Podwieczorek: Serek waniliowy 150g (A7),  ciastko (A3,7) 10g, jabłko 50 g, herbatka 200g

Środa

Śniadanie: Chleb pszenny/wieloziarnisty (A1) 70g z masłem (A7) 5g, kiełbaska frankfurterka 50g, papryka 15g, herbatka lipowa 200g

Obiad: Zupa krem jarzynowy z groszkiem ptysiowym (A7,9,1) 250g,  młode ziemniaki 100g, schab pieczony w sosie  80g, surówka z młodej białej kapusty z koprem  80g, herbatka owocowa 200g

Podwieczorek: Koktajl kefirowo-wiśniowy (A7) 140g, wafel suchy (A1,3) 20g, woda z cytryną 200g

Czwartek

Śniadanie:  Chleb pszenny/wieloziarnisty (A1) 70g z masłem (A7) 5g, szynka konserwowa 30g, pomidorek koktajlowy, płatki owsiane na mleku (A7) 200g/herbatka rumiankowa 200g

Obiad: Zupa fasolowa na wywarze z indyka z ziemniakami (A7,9) 200g, kasza jęczmienna 100g, gulasz wieprzowy (A1)  60g, ogórek kiszony 40g, kompot 200g

Podwieczorek: Kisiel malinowy 150g, chrupki kukurydziane 20g, arbuz 50g, herbatka 200g

Piątek

Śniadanie:  Chleb pszenny/wieloziarnisty z masłem (A1,7) 50g, ser żółty (A7) 25g, pomidor 10g, herbatka malinowa 200g

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem (A9) 200g, młode ziemniaki 100g, filet z miruny panierowany pieczony(A1,3,4) 100g, surówka z marchewki, jabłka i pora 80g, kompot 200g

Podwieczorek:  Rogalik drożdżowy z masłem 150g, miód 10g, herbatka z owoców leśnych 200g

**********************

PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Nomenklatura stosowana w Przedszkolu Niepublicznym Diecezji Łowickiej

im. Świętej Rodziny w Skierniewicach

A1.Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę

b) maltodekstryn na bazie pszenicy

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

A2. Skorupiaki i produkty pochodne;

A3. Jaja i produkty pochodne;

A4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

A5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

A6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

A7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

A8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis(Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

A9. Seler i produkty pochodne;

A10. Gorczyca i produkty pochodne;

A11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

A12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie

z instrukcjami wytwórców;

A13. Łubin i produkty pochodne;

A14. Mięczaki i produkty pochodne.