Przedszkole Niepubliczne Diecezji Łowickiej im. Świętej Rodziny

Jadłospis

18.11-22.11.2019

Poniedziałek

Śniadanie: Bułka pszenna/wieloziarnista (A1) 70g z masłem (A7) 5g, ser żółty 15g/dżem , płatki kukurydziane z mlekiem (A7) 200g/herbatka owocowa 200g

Obiad: Zupa kapuśniak z kiełbasą (A9) 200g, ryż zapiekany z jabłkami 100g, sos jogurtowo-cynamonowy (A7), kompot 200g

Podwieczorek: Pieczywo mieszane 70g (A1) z masłem 5g (A7), szynka wiejska 20g, pomidor 10g, herbatka rumiankowa 200g

Wtorek

Śniadanie: Chleb pszenny/wieloziarnisty (A1) 35g z masłem (A7) 3g ,pasta rybna 50g, papryka 10g, płatki kakaowe z mlekiem (A1,7) 200g/herbata z cytryną 200g

Obiad: Zupa krem jarzynowy z grzankami (A1,9), kasza gryczana 100g (A1), karczek pieczony w sosie chrzanowym (A1) 100g, ogórek kiszony 50g, kompot 200g

Podwieczorek: Budyń śmietankowy (A7) 150g, chrupki 30g, owoce 20g, herbatka 200g

Środa

Śniadanie:  Chleb mieszany (A1) 70g, z masłem (A7) 5g, kiełbaska frankfurterka 50g, ogórek zielony 20g/ ketchup 5g, herbatka z cytryną 200g

Obiad:   Zupa kalafiorowa z ziemniakami zabielana (A7,9) 200g, ziemniaki 100g, filet z indyka panierowany smażony (A1,3) 80g, fasolka szparagowa z masłem i bułką 80g,  kompot 200g

Podwieczorek: Galaretka owocowa 150g, ciastko 10g, herbatka z cytryną 200g

Czwartek

Śniadanie: Pieczywo mieszane (A1) 50g z masłem 5g (A7), cienka kiełbasa 20g, pomidor 10g, kawa zbożowa na mleku 200g (A7)/herbatka 200g

Obiad:  Rosół z makaronem (A1,9) 200g, kasza bulgur 100g, gulasz wieprzowy (A1) 80g, surówka z białej kapusty z jogurtem i koperkiem (A7) 80g,  kompot 200g

Podwieczorek: Kasza manna na gęsto z musem malinowym 150g, biszkopty 20g herbatka z cytryną 200g

Piątek

Śniadanie: Bułka pszenna/wieloziarnista (A1) 50g z masłem (A7) 5g, twarożek z miodem (A7)/ dżem 50g, herbata z cytryną 200g

Obiad: Zupa pomidorowa z zacierką zabielana (A1,7,9) 200g, ziemniaki 100g, filet z mintaja panierowany smażony (A1,3,4) 80g, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i natką pietruszki 80g, kompot 200g

Podwieczorek: Koktajl truskawkowy z kefirem 150g (A7), biszkopt 10g (A1,3,7), herbata miętowa 200g

**********************

PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Nomenklatura stosowana w Przedszkolu Niepublicznym Diecezji Łowickiej

im. Świętej Rodziny w Skierniewicach

A1.Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę

b) maltodekstryn na bazie pszenicy

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

A2. Skorupiaki i produkty pochodne;

A3. Jaja i produkty pochodne;

A4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

A5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

A6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

A7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

A8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis(Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

A9. Seler i produkty pochodne;

A10. Gorczyca i produkty pochodne;

A11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

A12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie

z instrukcjami wytwórców;

A13. Łubin i produkty pochodne;

A14. Mięczaki i produkty pochodne.