Przedszkole Niepubliczne Diecezji Łowickiej im. Świętej Rodziny

Jadłospis

           19.11.2018 – 23.11.2018

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb pszenny/wieloziarnisty (A1) 70g z masłem (A7) 5g, pasztet 20g, pomidor  10g, kakao(A7) 200g/herbatka 200g

Obiad:: Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami (A1,7,9) 200g, makaron spaghetti 100g (A1), sos bolognese  80g z serem żółtym (A7), kompot 200g

Podwieczorek: Kisiel 150g, ciastko 10g (A1,3), herbatka z cytryną 200g

Wtorek

Śniadanie:, Chleb pszenny/wieloziarnisty (A1) 70g z masłem (A7) 5g, parówki z szynki 40g, keczup 5g, kawa inka/herbatka owocowa 200g

Obiad: : Zupa manniczka z ziemniakami na wywarze z indyka (A1,3,9) z natką 200g, kasza gryczana (A1) 80g, schab pieczony w sosie (A1) 60g, surówka z kapusty pekińskiej z marchewką i jabłkiem 60g (A7), kompot 200g

Podwieczorek: Jabłko pieczone z dżemem 150g, wafelek ryżowy 10g, herbatka z dodatkiem melisy  200g

Środa

Śniadanie: Bułka pszenna/wieloziarnista (A1) 50g z masłem (A7) 5g, miód 5g, płatki kukurydziane na mleku 200g (A7)/ 200g/herbatka z cytryną 200g

Obiad: Zupa krem z marchwi i soczewicy (A9) 200g z groszkiem ptysiowym (A1) 10g, ziemniaki 100g, filet z mintaja panierowany smażony  (A1,3,4,) 60g, surówka z kiszonej kapusty z marchewką i natką pietruszki 80g, woda z miętą i cytryną   

Podwieczorek: Koktajl porzeczkowy 150g (A7), biszkopt/kruche ciastko 10g (A1,3,7), herbatka  200g

Czwartek

Śniadanie:  Pieczywo mieszane (A1) 70g z masłem (A7) 5g, szynka konserwowa (A1,3) 20g, ogórek zielony  20g, kakao (A1,7) 200g/herbatka rumiankowa 200g

Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami na wywarze z indyka zabielany (A7,9) 200g, ziemniaki (A1) 100g, pulpet wieprzowy (A1,3) w sosie śmietanowo – koperkowym (A7) 60g, ogórek  kwaszony 80g, kompot 200g                                                                                                     Wtorek: Jogurt naturalny z musli (A1, A7) 150g , owoce 30g, herbatka miętowa 200g

Piątek

Śniadanie: Chleb pszenny/wieloziarnisty (A1) 70g z masłem (A7) 5g, ser żółty (A7) 20g, herbatka malinowa 200g

Obiad : Zupa ogórkowa na wywarze z indyka zabielana (A7,9) 200g, ryż zapiekany z  jabłkiem (A7)  120g, sos jogurtowy (A7) 50g, kompot 200g

Podwieczorek:  Galaretka 150g, kruche ciastko (A1,7,3) 10g, owoce 50g, herbatka 200g

************************
PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Nomenklatura stosowana w Przedszkolu Niepublicznym Diecezji Łowickiej

im. Świętej Rodziny w Skierniewicach

A1.Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę

b) maltodekstryn na bazie pszenicy

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

A2. Skorupiaki i produkty pochodne;

A3. Jaja i produkty pochodne;

A4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

A5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

A6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

A7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

A8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis(Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

A9. Seler i produkty pochodne;

A10. Gorczyca i produkty pochodne;

A11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

A12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie

z instrukcjami wytwórców;

A13. Łubin i produkty pochodne;

A14. Mięczaki i produkty pochodne.