Przedszkole Niepubliczne Diecezji Łowickiej im. Świętej Rodziny

Jadłospis

15.07. – 19.07.2019

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb pszenny/wieloziarnisty (A1) 70g z masłem (A7) 5g ,kiełbaska frankfurterka 50g, ketchup 10g, herbata z cytryną 200g

Obiad: Zupa wiosenna z ziemniakami (A9), naleśniki z serem i musem owocowym 100g (A1,7,3),  kompot wieloowocowy 200g

Podwieczorek: Rogalik drożdżowy z masłem 150g (A1,3,7), dżem truskawkowy 10g herbatka 200g

Wtorek

Śniadanie: Pieczywo mieszane (A1) 70g z masłem (A7) 5g, ser żółty (A7) 10g, pomidorek koktajlowy 5g, kawa inka (A7) 200g/herbatka owocowa 200g

Obiad: Zalewajka z ziemniakami i kiełbaską (A9) 200g, kasza gryczana (A1) 100g, schab pieczony w sosie 100g, marchewka z groszkiem 80g, kompot 200g

Podwieczorek: Budyń kakaowy 150g (A7), owoce 20g, chrupki kukurydziane 20g, herbatka rumiankowa 200g

Środa

Śniadanie:  Chleb mieszany (A1) 70g, z masłem (A7) 5g, sałatka rybna z pomidorami i porem (A4) 20g,  herbatka miętowa 200g

Obiad: Zupa z białej kapusty z ziemniakami (A9) 200g, makaron spaghetti 100g, sos boloński z mięsem mielonym wieprzowym 60g, kompot

Podwieczorek: Kisiel owocowy  150g, biszkopt (A1,3) 20g, owoce 50g, herbatka rumiankowa 200g

Czwartek

Śniadanie: Pieczywo mieszane (A1) 35g z masłem 3g (A7), szynka konserwowa 10g,  płatki kukurydziane na mleku 200g (A7)/herbatka 200g

Obiad: Zupa manniczka z ziemniakami (A1,9) 200g, frytki 100g, filet z indyka panierowany smażony 80g,  mizeria z jogurtem 80g,  kompot 200g

Podwieczorek: Serek homogenizowany 150g, herbatniki 20g, owoce – borówki 50g, woda mineralna z cytryną i miętą 200g

Piątek

Śniadanie:  Bułka pszenna/wieloziarnista (A1) 35g z masłem (A7) 5g, twarożek z miodem  50g (A7), herbata owocowa 200g

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem (A9) 200g, ziemniaki 100g, jajko sadzone (A3) 80g, surówka z pomidora i ogórka kiszonego 80g,  kompot 200g

Podwieczorek: Ciasto drożdżowe z owocami wypieku własnego 100g (A1,3,7), herbatka z cytryną 200g

**********************

PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Nomenklatura stosowana w Przedszkolu Niepublicznym Diecezji Łowickiej

im. Świętej Rodziny w Skierniewicach

A1.Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę

b) maltodekstryn na bazie pszenicy

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

A2. Skorupiaki i produkty pochodne;

A3. Jaja i produkty pochodne;

A4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

A5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

A6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

A7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

A8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis(Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

A9. Seler i produkty pochodne;

A10. Gorczyca i produkty pochodne;

A11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

A12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie

z instrukcjami wytwórców;

A13. Łubin i produkty pochodne;

A14. Mięczaki i produkty pochodne.