Przedszkole Niepubliczne Diecezji Łowickiej im. Świętej Rodziny

Jadłospis

27.01.-31.01.2020

Poniedziałek

Śniadanie: Pieczywo mieszane (A1) 70g z masłem (A7) 5g, pasztet drobiowy 20g, ogórek kiszony 20g, kakao 200g (A7) herbatka owocowa 200g

Obiad: Zupa grochowa z ziemniakami i kiełbaską (A7,9)  200g, makaron z serem białym (A1,7) 200g, kompot 200g

Podwieczorek: Tosty z szynką, serem żółtym i pomidorem ( A1, A7) 150 g, herbatka rumiankowa 200g

Wtorek

Śniadanie: Chleb pszenny/wieloziarnisty (A1) 70g z masłem (A7) 5g , kiełbaska frankfurterka  50g, ogórek zielony/ketchup 10g, herbata z cytryną 200g

Obiad: Barszcz biały z ziemniakami i kiełbaską (A7,9), makaron spaghetti (A1) 100g, sos bolognese z mięsem mielonym wieprzowym (A1) 100g, ser żółty (A7) kompot 200g

Podwieczorek: Jabłko pieczone z dżemem 150g, wafle suche 20g, herbatka 200g

Środa

Śniadanie: Bagietka (A1) 70g z masłem 5g (A7), jajko na twardo 30g (A3), rzodkiewka 20g, herbatka rumiankowa 200g

Obiad: Zupa krupnik z ziemniakami (A9) 200g, ziemniaki 100g, udko pieczone 150g,  surówka z kapusty pekińskiej z koperkiem, ogórkiem, pomidorem i papryką 80g, kompot 200g                                                                             

Podwieczorek: Serek homogenizowany owocowy 150g (A7), ciastko 30g (A1,3,7) herbatka 200g

Czwartek

Śniadanie:  Chleb mieszany (A1) 35g, z masłem (A7) 3g, szynka wiejska 20g, pomidorek koktajlowy 20g, kasza manna na mleku (A1,7) 150g, herbatka miętowa 200g

Obiad: Zupa krem brokułowy na wywarze z indyka (A7,9)  z grzankami (A1) 200g, kasza jęczmienna 100g, pieczeń rzymska (A1,3) 80g, ogórek kiszony 80g, kompot

Podwieczorek: Kisiel 150g, biszkopt (A1,3) 20g, owoce 50g, herbatka z cytryną i imbirem  200g

Piątek

Śniadanie:  Bułka pszenna/wieloziarnista (A1) 35g z masłem (A7) 5g, dżem jagodowy 20g, kakao (A7)/ herbata owocowa 200g

Obiad: Zupa pomidorowa z zacierkami (A1,7,9) 200g, ziemniaki 100g, paluszki rybne z fileta mintaja pieczone (A1,3,4) 80g, surówka „bukiet warzyw” 80g,  kompot 200g

Podwieczorek: Koktajl truskawkowy z kefirem (A7) 150g, ciastko (A1,3,7) 30g, herbatka z cytryną 200g

**********************

PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Nomenklatura stosowana w Przedszkolu Niepublicznym Diecezji Łowickiej

im. Świętej Rodziny w Skierniewicach

A1.Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę

b) maltodekstryn na bazie pszenicy

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

A2. Skorupiaki i produkty pochodne;

A3. Jaja i produkty pochodne;

A4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

A5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

A6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

A7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

A8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis(Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

A9. Seler i produkty pochodne;

A10. Gorczyca i produkty pochodne;

A11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

A12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie

z instrukcjami wytwórców;

A13. Łubin i produkty pochodne;

A14. Mięczaki i produkty pochodne.