Przedszkole Niepubliczne Diecezji Łowickiej im. Świętej Rodziny

Jadłospis

  26.02 – 02.03.2018

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb mieszany (A1) 70g, z masłem (A7) 5g, polędwica sopocka 20g, kalarepa 10g, kawa inka (A7) 200g/herbatka 200g

Ilość [kcal] ; 236,46, ilość energii z białka [%]: 18,80, ilość energii z tłuszczu [%] 19,74

Obiad: Zupa kalafiorowa na wywarze z indyka zabielana (A7,9), makaron z sosem truskawkowo – jogurtowym (A7) 200g, kompot 200g

Ilość [kcal] ; 658,60, ilość energii z białka [%]: 10,85, ilość energii z tłuszczu [%] 5,69

Podwieczorek: Chleb wieloziarnisty (A1) 35g,  z masłem (A7) 3 g,  pasta mięsna 10g, ogórek kwaszony 10g, owoce 50g, herbatka owocowa 200g

Ilość [kcal] ; 129,79, ilość energii z białka [%]: 12,92, ilość energii z tłuszczu [%] 21,19                  

 

Wtorek

Śniadanie: Chleb pszenny/wieloziarnisty (A1) 35g z masłem (A7) 3g, schab pieczony  10g, papryka 15 g, płatki ryżowe na mleku (A7) 200g, herbatka lipowa 200g

Ilość [kcal] ; 292,48, ilość energii z białka [%]: 16,98, ilość energii z tłuszczu [%] 32,98

Obiad: Barszcz biały zabielany (A7,9) 250g, ziemniaki 100g, udko pieczone 100g, buraczki zasmażane (A7) 80g, herbatka owocowa 200g 

Ilość [kcal] ; 308,76, ilość energii z białka [%]: 23,66, ilość energii z tłuszczu [%] 48,98                                                                                                                         

Podwieczorek: Budyń czekoladowy (A7) 140g, owoce 100g, wafel suchy (A1,3) 20g, woda z cytryną 200g

Ilość [kcal] ; 180,96, ilość energii z białka [%]: 12,83, ilość energii z tłuszczu [%] 15,18

Środa

Śniadanie: Bułka grahamka (A1) 40g z masłem (A7) 5g, jajko na twardo (A7) 25g,  biała rzodkiew 20g, mleko z miodem i imbirem 200g (A7)/herbatka 200g

Ilość [kcal] ; 199,25, ilość energii z białka [%]: 17,11, ilość energii z tłuszczu [%] 25,26

Obiad: Zupa koperkowa na wywarze z indyka z ziemniakami (A7,9) 200g, kasza gryczana 100g, pieczeń rzymska wieprzowa (A1,3) z sosem 60g, kapusta pekińska z ogórkiem i rzodkiewką 80g, kompot 200g                 

Ilość [kcal] ; 563,80, ilość energii z białka [%]: 14,52, ilość energii z tłuszczu [%] 23,11   

  Podwieczorek: Tosty z masłem, serem żółtym i szynką (A1,7) , kakao 200g (A7)/herbatka miętowa 200g

Ilość [kcal] ; 181,67, ilość energii z białka [%]: 19,21, ilość energii z tłuszczu [%] 26,22

Czwartek

Śniadanie:  Chleb pszenny/wieloziarnisty (A1) 70g z masłem (A7) 5g, pasztet drobiowy (A1,3) 20g, ogórek zielony 20g, kakao(A7) 200g/herbatka rumiankowa 200g

Ilość [kcal] ; 292,32, ilość energii z białka [%]: 13,74, ilość energii z tłuszczu [%] 39,48

Obiad: Kapuśniak z białej kapusty (A7,9) 200g, makaron pełnoziarnisty  80g, sos warzywno (A9) – mięsny 80g, galaretka 200g  

Ilość [kcal] ; 500,05, ilość energii z białka [%]: 12,44, ilość energii z tłuszczu [%] 16,82

Podwieczorek: Jogurt(A7) 150g z musli 30g, mandarynka, herbatka 200g

Ilość [kcal] ; 195,20 ilość energii z białka [%]: 16,49, ilość energii z tłuszczu [%] 16,15

Piątek

Śniadanie:  Chleb pszenny/wieloziarnisty z masłem (A1,7) 35g, miód 5g , płatki owsiane na mleku (A7) 200g, herbatka malinowa 200g

Ilość [kcal] ; 217,70, ilość energii z białka [%]: 12,38, ilość energii z tłuszczu [%] 29,45

Obiad: Zupa manniczka z ziemniakami (A9) 200g, ziemniaki 100g, ryba w cieście naleśnikowym smażona  (A1,3,7) 100g, surówka z kapusty kiszonej 80g, kisiel 200g

Ilość [kcal] ; 325,19 ilość energii z białka [%]: 15,37, ilość energii z tłuszczu [%] 25,10

Podwieczorek:  Jabłko pieczone z dżemem 150g, chrupki kukurydziane 20g, mleko (A7) 200g/herbatka z owoców leśnych 200g

Ilość [kcal] ; 195,24 ilość energii z białka [%]:4,08, ilość energii z tłuszczu [%] 11,79

       

     **************************************************
PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Nomenklatura stosowana w Przedszkolu Niepublicznym Diecezji Łowickiej

im. Świętej Rodziny w Skierniewicach

A1.Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę

b) maltodekstryn na bazie pszenicy

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

A2. Skorupiaki i produkty pochodne;

A3. Jaja i produkty pochodne;

A4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

A5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

A6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;

c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

A7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

A8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis(Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

A9. Seler i produkty pochodne;

A10. Gorczyca i produkty pochodne;

A11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

A12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie

z instrukcjami wytwórców;

A13. Łubin i produkty pochodne;

A14. Mięczaki i produkty pochodne.